USA: Trumps inreseförbud går delvis igenom

1:15 min

Om tre dagar, på torsdag, blir det delvis inreseförbud till USA från sex muslimskt dominerade länder.
Delar av president Donald Trumps omdebatterade regler kommer att träda i kraft efter ett beslut i Högsta Domstolen idag.

Donald Trump, som försökt införa ett inreseförbud sen i januari men gått på pumpen i flera domstolar, välkomnade HD:s beslut idag som " en seger för vår nationella säkerhet".

Inreseförbudet har varit ett av Trumps allra mest omdiskuterade beslut - välkomnat av hans supportrar men kritiserat av motståndarna för att vara såväl onödigt som ickekonstitutionellt.

Trump vill stoppa alla inresor tillfälligt i 90 dagar från Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen med motiveringen att granskningen av vilka USA släpper in måste bli bättre för att hindra terrorister.

Han vill också stoppa flyktingmottagande därifrån temporärt i 120 dagar.
Två federala domare i USA anser att inreseförbudet i grunden handlar om ett försök att stoppa muslimer och att det inte går ihop med konstitutionen.

Administrationen överklagade domarnas beslut till HD som nu bestämt sig för att pröva inreseförbudets laglighet. I väntan på att prövningen ska ske i oktober träder delar av inreseförbudet i kraft. Besökare med giltiga visa och med tydliga anknytning i USA kan få undantag.