Krigsdrog sprids till barn i Libanon

2:01 min

De som missbrukar blir allt yngre, socialarbetare har mött 11-åringar som tar den amfetaminliknande drogen captagon. Ökningen av drogen är en följd av Syrienkriget.

Drogen captagon har ökat dramatiskt i Libanon sedan kriget i Syrien bröt ut. I Syrien har det amfetaminliknande pillret producerats länge, det har bland annat använts av stridande i kriget.

Men nu har libanesiska myndigheter också upptäckt att barn tar drogen. Syriska flyktingbarn som säljer saker på gatorna har erbjudits droger av dem de arbetar för. Pillren säljs också till unga i palestinska flyktingläger. Amira Nasreddine är ansvarig för anti-drogprogrammet på det libanesiska socialministeriet.

– Barnen får drogerna så att de ska bli piggare och känna sig starkare, som en superman, men också för att glömma vardagen säger Amira Nasreddine.

Pillren är lätta att sprida och har börjat produceras även i Libanon.

– Härom året upptäcktes en fabrik som spred 1,5 miljon captagonpiller om dagen, säger Amira Nasreddine.

I palestinska flyktingläger visar undersökningar att allt fler unga använder droger. Raed Ataya från organisationen Nabaa driver drogrehabilitering i det största lägret Ain al-Hilweh i södra Libanon.

– Pillren säljs till och med utanför skolorna. Det skrämmande är att barnen är så unga som 14 år, till och med 11-åringar tar droger säger Raed Ataya.

En av dem som tidigare missbrukat piller är Mohammed som i dag är i 20-årsåldern. Han har gått igenom ett program för att få hjälp att sluta. Men han tror att unga i lägret tar droger för att glömma hopplösheten och alla problem i vardagen.