Nya problem för "Trumpcare"

1:47 min

Löftet från USA:s president Donald Trump och republikanerna att skrota den så kallade Obamacare och införa en ny sjukförsäkring har stött på nya problem.

Republikanernas senaste alternativ till sjukförsäkring i USA kan leda till att 22 miljoner färre skulle vara försäkrade om tio år. Det är slutsatsen från kongressens oberoende budgetkontor som räknar på politiska förslag.

Uträkningen, som presenterades i går, är dåliga nyheter för republikanerna, som lovade att om de fick bestämma skulle fler kunna teckna både bättre och billigare försäkring.

Budgetkontoret har också räknat ut att budgetunderskottet skulle minska med 321 miljarder dollar över tio år med det nya förslaget. Det är däremot goda nyheter för republikanerna som vill skapa utrymme för framtida skattesänkningar.

Den nya sjukförsäkringen har blivit en politisk mardröm för republikanerna. Enligt opinionsmätningarna gillar inte väljarna deras förslag och partiet har svårt att komma överens inbördes.

De har lovat i sju år att riva upp förre presidenten Barack Obamas modell och försöker nu driva igenom förändringar så snabbt att en del av de egna ledamöterna också protesterar - både mot sakinnehåll och brådskan.

Republikanerna arbetar med två parallella förslag, ett i representanthuset och ett i senaten, men gemensamt för förslagen är de drar ner pengarna till Medicaid, ett stödsystem för låginkomsttagare.

Republikanerna gör sig av med tvånget att även oförsäkrade ska betala in till systemet och vill tillåta tunnare försäkringar till lägre pris.
Utomstående bedömare räknar med att det blir billigare för unga och friska och dyrare för sjuka och äldre.

Demokraterna i kongressen sitter på läktaren och hoppas att republikanernas problem med det impopulära förslaget ska kosta dem röster i nästa års mellanårsval.