Färre mord klaras upp

1:46 min

Senaste två åren har över 200 människor dödats i Sverige. Samtidigt som morden blivit fler klaras en mindre andel upp. Det visar siffror som tagits fram av P1-programmet I lagens namn.

När det gäller dödliga skjutningar i kriminella miljöer är det bara var femte fall som blir uppklarat.

– Det har blivit så oerhört många fler såna här fall över tid. Det var fyra i början av 1990-talet och då hade man en uppklaring på 80 procent.
Nu har vi närmare 30 fall och senaste två åren ligger uppklarningen på 21 procent, säger Mikael Rying, kriminolog vid polisens Nationella operativa avdelning NOA.

Förra året dödades strax över 100 människor i Sverige, och det låg på samma nivå även 2015. Det är fler än tidigare under 2000-talet, och det har även skett en förändring kring hur många falls om klaras upp.

Sedan början av 1990-talet har drygt 80 procent, av samtliga fall blivit lösta. Men under 2000-talet har siffran gradvis sjunkit och förra året landade den på 67 procent.

Under 2015 och 2016 har totalt 56 människor dödats i skjutningar i kriminella miljöer, där är andelen uppklarade fall ännu lägre. Bara ett av fem fall har blivit uppklarat senaste två åren.

– Många av morden är kopplade till varann också, sker ett mord så sker ett till som hämnd och så kan det här pågå under ganska lång tid. Det gör också att blir svårare att klara upp fallen, säger Mikael Rying.

En annan förklaring till den lägre uppklaringen, enligt Rying, är att det i kriminella kretsar och miljöer finns människor som känner till saker men inte vill berätta. 

– De är rädda eller lojala, säger han.