Köttkonsumtionen kan nå en topp i år

1:44 min

Konsumtionen av nötkött minskar, enligt nya siffror från Jordbruksverket. Ingela Stenson, livsmedelsexpert, tror att konsumtionen av allt kött når en topp i år.

– Jag tror att vi kommer att ha "peak meat" 2017. Det är när vi når toppen på köttkonsumtionen och den börjar gå neråt. USA hade peak meat redan för tio år sedan, faktiskt. Sedan har det minskat sedan dess.

Ingela Stenson, trendanalytiker, följer livsmedelsmarknaden på heltid och tror att peak meat, kötttoppen, nås i år.

Jordbruksverkets siffror visar att konsumtionen av nötkött faktiskt minskar första kvartalet 2017 jämfört med samma kvartal förra året.

Konsumtionen av alla sorters kött ökar visserligen sakta men kanske är minskningen av nötkött början till en vändning. Helt klart är nu att nästa varannan svensk kan tänka sig en vegetarisk tallrik då och då, enligt en Sifo-undersökning.

Marknaden exploderar av köttersättningar: sojabiffar eller svampprotein, färs gjord på vete, till och med havre- och lupinprotein är på väg in på marknaden.

Så småningom kommer en amerikansk burgare med sojaprotein, potatis, kokosfett, den japanska plantan konnuyaku, och heme, en molekyl som finns i blod men går att framställa av soja: 100 procent grönsaker, exakt som en hamburgare, påstår företaget om burgaren.

Bättre produkter kan ge fler grönsaksätare. Det här kan bli en stor marknad om några år, tror Jonatan Tullberg, ansvarig för egna varumärken på Coop.

– Om man blickar framåt är det många saker som diskuteras. Men mycket av det här är på laboratorienivå – för att det ska bli riktigt intressant för oss vill vi gärna se att man kommer upp i större volymer så att det är någonting vi kan börja jobba med över hela landet, säger han.