Colombia firar att Farc avväpnats

1:58 min

Farcgerillan har lämnat över alla sina vapen. Idag högtidlighålls det historiska steget mot fred i Colombia med en ceremoni, efter mer än 50 års krig.

– Framstegen vi har sett de senaste veckorna är konkreta bevis på båda parternas vilja att uppfylla fredsavtalets villkor, sa chefsobservatören för FN i Colombia, Javier Pérez Aquino, nyligen vid en presskonferens.

Totalt har över 7000 vapen registrerats och lämnats in. Avväpningen är en av grundbultarna i fredsavtalet mellan regeringen och gerillan, som skrevs under i slutet av förra året, trots ett tidigare folkomröstnings-nej.

Farcledaren Pablo Catatumbo har förklarat att Farc i och med detta vill visa världen att de avslutar ett historiskt kapitel för Colombia och påbörjar ett nytt – i fred.

– Vi vill att ni ska veta att vi bär freden i våra hjärtan, att vårt åtagande är totalt och att vi kommer att ge allt för att bygga det land vi alltid har drömt om, sa han nyligen.

Över 220 000 människor har minst livet i inbördeskriget och miljontals har tvingats från sina hem. Nu ska tidigare gerillamedlemmar återintegreras i samhället. Men för en varaktig fred finns det många utmaningar kvar; bland dem risken att andra väpnade grupper, som exempelvis ELN-gerillan, tar över kontrollen och droghandeln i de områden som Farc nu lämnar. Oron över att inte alla vapen kommer att lämnas in togs upp av Jean Arnault, chef för FN:s insats i Colombia, i mars då vapnen registrerades.

– Jag vet att det finns viss oro runt de här vapen och vill bekräfta att bland dem finns många nya vapen. Där finns små, stora och högkalibriga vapen, sa han då.