Vattenkraftverk krossar fiskar på vandring

2:54 min

Många mindre vattenkraftverk är samhällsekonomiskt olönsamma dödar fisken på dess livsnödvändiga vandring i åar och vattendrag. Det menar representanter för svensk sportfiske i en skrivelse till riksdag och regering.

I Säveån nordöst om Göteborg kämpar fiskevårdsföreningar för att fyra fiskförstörande kraftverk ska rustas upp. Magnus Fritsch från Säveåns övre fiskevårdsområde förklarar varför kraftverken är förödande för fisken.

– Här har vi Hillefors kraftverk. Här är ett galler med bredd på någon centimeter och ål kommer att vilja vandra ut här. Men de kommer att fastna här, krattas upp av den stora rensanläggningen hamnar på transportbanan och slängas ut bakom kraftverket. Då är de döda, säger Magnus Fritsch.

Hillefors är ett av fem kraftverk i Säveån på sträckan som går från havet upp till sjön Mjörn. Vid ett kraftverk, det i Hedefors, har ägaren Lerum energi skapat fria vandringsvägar för fiskar som exempelsvis lax, ål och öring. Men vid de andra kraftstationerna så är chansen stor att fisken istället krossas av turbiner eller mot galler.

Magnus Fritsch förklarar varför fiskens vandring är viktig.

– Fisken lever stora delar av sitt liv i havet. Antingen förökar den sig där eller tar sig dit för att äta upp sig.

Når de inte dit blir deras livscykel avbruten eller inte av alls.

I ett öppet brev till regering och riksdag ber representanter för svensk Sportfiskehandel om uppmärksamhet i frågan. Man menar bland annat att alla vattenkraftverk, oavsett storlek, bör miljöanpassas. Klarar man inte det tycker Magnus Fritsch att verksamheten bör läggas ner.

– Om man inte kan åtgärda så att det blir fullödiga lösningar för upp och nervandring så blir konsekvensen att man får lägga ner dem för att de bär sig inte. De klarar inte av de investeringar som är nödvändiga, säger han.

Alingsås energi har nyligen blivit ägare till två av kraftverken i Säveån. På bolaget förklarar man att åtgärder planeras men man kan  inte svara på vilka eller när.

Lerum Energi fick omkring 30 miljoner kronor i bidrag från staten för några år sedan och kunde på så sätt skapa fria fiskvägar runt kraftverket i Hedefors. Men planerna på att åtgärda de övriga två kraftstationerna är oklara.

– Det i Hillefors är på agendan nu och jobbas med men när det blir något det kan jag inte svara på. Det i Floda, det finns inte på agendan än, säger Håkan Danielsson som arbetar med vattenkraft på Lerum energi.