Geely bygger nytt innovationscenter

1:25 min

Kinesiska fordonskoncernen Geely har beslutat att förlägga sitt europeiska innovationscenter till Göteborg.

Geelys innovationscenter ska byggas i anslutning till Lindholmen science park och blir granne med SVT:s och Sveriges Radios hus på Hisingen.

Planen är att innovationscentret ska vara klart om 2-3 år.

– Det som gjorde att vi drog längsta strået i detta är just kompetensen som finns i det västsvenska fordonsklustret, säger Business region Göteborgs etableringschef Henric Einarsson.

Hur stor är den?

– I yta handlar det om en fastighet som är 70-80 000 kvadratmeter. Lika stort som Karlatornet.

Vad är det för verksamhet som Geely ska bedriva?

– Geely finns ju idag redan i Göteborg. Man etablerade här för några år sedan ett bolag som heter Cevt som utvecklar plattformar för Geely och för Volvo också, säger Henric Einarsson och fortsätter:

– Och det är de som nu slår ned bopålarna definitivt i regionen och bygger då ut sina lokaler för att kunna rymma 3500 personer.

Vad betyder detta för Göteborg och fordonsutvecklingen här?

– Det är ytterligare ett kvitto på att Göteborg står sig väldigt väldigt väl i den transformation som hela fordonsindustrin befinner sig i, säger Henric Einarsson.

En avsiktsförklaring mellan Geely och Göteborgs stad om detta undertecknades under onsdagen i Kina i närvaro av statsminister Stefan Löfven, Geelys styrelseordförande Li Shufu och representanter från Göteborgs stad,  bland annat Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande.