Recept: Picknick med pannkakor och melonsallad

1:50 min

I sommar tänkte vi närma oss picknickkorgen. Hur ska man få det att funka egentligen? Här ger dietisten Helen Sahlstrand sina bästa tips och recept.

Melonsallad med fetaost

Ingredienser
1/2 dl pumpakärnor
70 g salladsblad (t.ex. mâche och/eller ruccola)       
1 gurka
600 g vattenmelon (utan skal)
15-20 kalamataoliver
150 g fetaost

Dressing
2 msk olivolja
1 msk vatten
1/2 msk saft av citron
1 msk flytande honung
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar

Gör så här:
Rosta pumpkärnorna i en torr stekpanna i 5-7 minuter. Rör om då och då så att de inte bränns. Låt kärnorna svalna.

Skölj salladen och låt den rinna av. Tvätta och skär gurkan i centimeterstora bitar.
Skär vattenmelonen i 1-2 cm stora kuber.
Lägg sallad, gurka, melon och oliver i en bunke.

Blanda ingredienserna till dressingen och häll den sedan över salladen. Blanda ordentligt men varsamt.

Bryt fetaosten i 1-2 cm stora bitar och vänd försiktigt ner den i salladen.

Toppa med de rostade solroskärnorna.

Servera till t ex grillat eller som del i en buffé eller picknick. Blanda ner en burk böner om du önskar en mer matig sallad.

 
Helens fyllda picknickpannkakor

Räcker till ca 8 fyllda pannkakor

Pannkakssmet
3 ägg
1,5 dl pofiber*
½ tsk salt
2 dl vetemjöl
5 dl mellanmjölk 
Flytande matfett till stekning

Fyllning
200 g Philadelphiaost
1/2-1 msk honung
1 tsk saft från citron
10-15 jordgubbar
1-2 nektariner

*pofiber är fiber från potatis. Du hittar det på den glutenfria hyllan. Du kan byta ut det mot kokosfiber om du vill.

Gör så här:
Knäck äggen i en bunke. Tillsätt pofiber och salt. Vispa till en slät smet. Tillsätt vetemjöl och mjölk, lite i taget och vispa så att det blir en slät smet utan klumpar.

Låt smeten vila ca 10 minuter.
Hetta upp matfettet och stek så tunna pannkakor du kan.

Fyllning
Vispa Philadelphiaost, honung och citronsaft. Rengör jordgubbarna och skiva dem. Skär även nektarinen i tunna klyftor.

När pannkakorna är kalla brer du ostkrämen på pannkakorna. Lägg på några jordgubbsskivor och nektarinklyftor. Vik ihop eller rulla. Njut!

Dipp

2 dl turkiskt yoghurt (eller annan tjock yoghurt)
1 dl vanlig fil eller naturell mild yoghurt
1/2 dl tomatpuré
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 tsk honung
1/2 liten vitlöksklyfta
ev. lite chilipulver

Blanda noga. Börja dippa!


Heléns grönsakstips till picknicken

  • En smarrig sallad är alltid gott på picknicken! Sallad fungerar både som tillbehör och ensamrätt. Våga experimentera med smak och konsistens. Varva grönsaker med bitar av frukt. Variera storleken på grönsakerna och frukterna. Använd örtkryddor eller varför inte en god vinäger eller smaksatt olja i din sallad.
  • Grönsaker i stavar och dipp i en burk är också praktiskt på picknicken. Tänk på att dippen måste stå svalt. 
  • Grönsaker i stavar och humus eller tapenade på oliver, fungerar också bra att ha med.
  • Trä upp grönsaker med mera på spett. Blanda t ex små körsbärstomater, melon, paprika eller varva med en rulle god skinka eller ett par köttbullar till barnen. Det mesta blir roligare att äta på spett!
  • Ugnsrosta palsternackor med flingsalt. Supergott både varmt och kallt.
  • Packa ner resterna av de grillade grönsakerna från "gårdagens" grillning i korgen.