Kent Ekeroth döms för ringa misshandel

Stockholms tingsrätt dömer riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) för ringa misshandel efter ett bråk utanför en nattklubb i november. Ekeroth säger att domen är felaktig och att han kommer att överklaga.

Johan Eriksson, försvarsadvokat, tror att Ekeroth har rimliga möjligheter att få upp sitt mål i hovrätten.

– Jag var ju på rättegången och har lyssnat på och läst många kommentarer. Den sammanfattande bilden jag hört är att de som lyssnade tyckte det var rätt svårt att känna sig säker på hur det skulle gå. Om man känner så brukar man normalt sett bli frikänd och då tycker jag att det finns skäl att överklaga domen och det har jag också fått i uppdrag att göra.

Mattias Karlsson, gruppledare Sverigedemokraterna, säger att om domen vinner laga kraft så kan inte Kent Ekeroth företräda partiet på någon nivå alls.

– Vi är ett stort, brett parti nu som aspirerar på att styra Sverige och på att kanske bli största parti i nästa val. Då kan vi givetvis inte ha företrädare som är dömda för våldsbrott.

Under rättegången förra veckan hävdade Kent Ekeroth att han agerat i nödvärn, men ingen av de sex vittnen som hörts hörde eller såg mer än ett slag. I bevismaterialet från kvällen finns en övervakningsfilm.

– All bevisning som åberopas påverkar ju, men just när det gäller frågan om nödvärnsinvändningen så har tingsrätten inte lagt särskild stor vikt vid filmen, säger Maria Hölcke, domare i målet och rådman vid Stockholms tingsrätt.