Två Gävleborgskommuner har störst underskott i Sverige

1:36 min

Sandviken och Söderhamn ligger i topp bland kommuner som förväntas gå mest back under 2017.

Söderhamn hamnar på tredje plats med 44 miljoner kronor i underskott och Sandviken på andra plats med 52 miljoner kronor. Det visar prognosen för årets fyra första månader som Dagens Samhälle först rapporterat om. 

Sandvikens ekonomichef Fredrik Högberg är inte nöjd med läget, som han säger främst beror på utgifter i Kunskapsnämnden.

– Det känns absolut inte bra. Det är grundskolan som fått ökade kostnader i budget för personal och lokaler. Deras prognos är minus 39 miljoner, så det är den största förklarande orsaken, säger han.

Väl medvetna om det ekonomiska läget, följer man prognosen löpande i Sandviken för att hitta lösningar i hur läget kan förbättras.

– Vi kommer jobba stenhårt på dem och veta om det här tuffa läget, säger Fredrik Högberg.

Med 44 miljoner kronor i förväntad förlust ligger Söderhamn på tredje plats bland kommunerna med störst underskott. Enligt kommunchef Margareta Högberg beror det på en del oväntade kostnadsökningar.

– Det är en del kostnader som har ökat rejält på kort tid. Framförallt inom Omvårdnadsnämnden. Det handlar dels om ökat antal beviljade timmar i hemtjänst.

Kan slutresultatet för året bli mindre än vad prognosen visar?

– Ja det är väl inte otroligt att det faktiskt blir ett bättre slutresultat. Det tror och hoppas vi på, säger Margareta Högberg.