Hastigheten i city ska sänkas till 30

2:25 min

För att skapa tryggare miljöer för gående och cyklister så har nu den rödgröna ledningen beslutat att minska hastigheten i Göteborgs innerstad till 30 km i timmen.

Vid en presskonferens i korsningen mellan Vasa- och Victoriagatan så berättar bland annat Ulf Kamne (MP) miljökommunalråd med ansvar för stadsutveckling om det nya beslutet.

Varför vill ni sänka hastigheterna?

– Det finns många skäl, trafiksäkerheten är ett skäl. Det är verkligen en stor skillnad på om en människa blir påkörd i 50 eller 30.

– En av tio överlever om det är i femtio och åtta överlever om det är 30. Det är omvända förhållande.

Det är den rödgröna ledningen i Göteborg, form av Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som gemensamt tagit beslutet om sänkt hastighet i innerstaden. Och det främsta skälet är trafiksäkerheten säger Ulf Kamne (MP):

– Det är det tunga skälet. Sedan är stadsmiljö en jätteviktig del, att människor har mycket mer glädje att röra sig på gator och trottoarer om bilar kör i 30.

Berätta lite grann vad det gäller det här?

– Det är dels innanför vallgraven och sen om man tar ett område bort till Friggagatan och längst Skånegatan och så över till Landala och Masthugget ungefär. Så den halvcirkeln innan förvallgraven

Undantaget allén då?

– Ja allén ligger kvar i 50 och vi gör inte sänkningen på de gator som vi tänker kan vara 40. För den sänkningen kommer staten göra snart och då är det onödigt att vi gör den själva, säger Ulf Kamne.

I en tidigare version av texten var det inte tydligt att ansvariga för beslutet är Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Detta är nu uppdaterat.

Lyssna på ljudklippet ovan för att få reda på mer om hur hastighetssänkningen påverkar innerstaden.