Mikael Ymer tar hjälp av Federers tidigare tränare

4:10 min

Den svenska tennistalangen Mikael Ymer har störts av skador de senaste åren. Men nu är 18-åringen tillbaka och under Swedish Open i Båstad i juli får han hjälp av Roger Federers tidigare tränare.

– Jag kommer att ta hjälp av Peter Lundgren. Vi ska testa i Båstad. Han kommer att vara med mig och Jörgen, som jag har jobbat med på sistone. Sen får vi se hur det blir men det känns väldigt bra, säger Ymer till Radiosporten.

Hur långt samarbetet blir är ännu inte klart. Men Ymer ser fram emot att få hjälp av Lundgren, som tidigare tränat stjärnor som Roger Federer, Stan Wawrinka och Marat Safin.

– Jag har en väldigt bra känsla. Självklart talar hans historia som coach för sig. Det är så imponerande och jag har stor respekt för honom. Enligt mig är han en av de bästa coacherna.

Under 2015 gick Ymer till final i Wimbledons juniorturnering och tog JEM-guld i 18-årsklassen. Efter det har han störts av skadorna. Först en stressfraktur i höften och sedan en inflammation i höften.

– Det var väldigt jobbigt att det tog stopp där. Jag hade en bra försäsong och fick träna med Wawrinka och var redo att gå över till seniortouren. Men det blev inte så, under åtta månader kunde jag inte tävla.

– Sen spelade jag bara fyra tävlingar förra året, som gick helt okej, men sen kom en skada igen. De senaste två åren har gått så fort.

I våras gjorde han äntligen comeback igen efter den senaste skadan. Men några nya mål för framtiden har han inte satt upp.

– Jag sätter inga mål utan det är mer att göra mitt bästa för att hålla mig skadefri. Göra smartare val och se till att kunna tävla utan problem under en viss tid tills jag har växt klart. Det är lätt att man sätter ett mål och börjar pressa in tävlingar för att man vill nå det målet. Då pressar man kroppen mer än man ska, säger Ymer som än idag inte kan träna fullt ut efter skadorna. 

– Jag kan göra allt jag vill göra men det är mängden jag inte kan göra. När det är intervallpass får jag dra ner lite på repetitioner och när det gäller timmar på banan så kan jag inte spela dubbla tvåtimmarspass som jag brukade göra.

Nu är det kroppen som ska fungera först och främst. Och för att inte stressa låter sig Mikael inspireras av en av de bästa.

– Federer vann Australian Open och två tävlingar till och sen prioriterade han bort tävlingar, även om han kanske hade chansen att vinna Franska. Han såg till att prioriterar kroppen, för utan kroppen spelar det ingen roll i vilken form man är. Jag tror att jag måste bli lite bättre på att förstå att det kommer att ta tid, säger Ymer som i dagsläget är 391:a på världsrankingen.