Lesbisk premiärminister i Serbien väcker kritik och protester

2:10 min

I dag väntas Serbien få sin första kvinnliga och öppet homosexuella premiärminister.

Valet av Ana Brnabic som regeringschef har setts som ett tecken på att Serbien menar allvar med sin strävan mot ett EU-medlemskap.

Samtidigt visar andra ministerutnämningar på fortsatt starka band till Ryssland.

Och de flesta tror att den nya premiärministern kommer att stå i skuggan av sin företrädare, Aleksandar Vucic, som nu är landets president.

När Serbiens president Aleksandar Vucic för ett par veckor sedan meddelade att han vill se den konservativa Ana Brnabic som landets nya premiärminister väckte det viss förvåning.

Inte bara för att hon är den första kvinnan på posten, utan också för att hon är öppet homosexuell i ett land där den ortodoxa kyrkan är stark och där prideparader var förbjudna till så sent som för några år sedan.

Protester har också hörts inifrån det styrande Progressiva partiet och från partiet Enade Serbien som ingår i regeringskoalitionen. Partiledaren Dragan Markovic har bland annat sagt att en premiärminister ska vara en "familjefar med barn".

Men genom att utse Ana Brnabic till regeringschef har Aleksandar Vucic visat att det är han som bestämmer. Utnämningen ses också som en signal till EU om att kursen västerut står fast.

Ana Brnabic är utbildad i Storbritannien och har arbetat för flera internationella organisationer.

Den politiska reportern Ljubica Gojgic beskriver utnämningen närmast som ett pr-trick, med syfte att skyla över andra problem i Serbien, som bristande demokrati.

– Det finns en risk att den nya premiärministern mest blir en marionett i händerna på president Vucic,, säger Ljubica Gojgic.

Vucic anklagas allt oftare för auktoritära tendenser. Presidentens makt i Serbien ska egentligen vara ganska begränsad.

Serbien började förhandla om ett framtida EU-medlemskap för tre år sedan, och nyligen öppnades två nya förhandlingskapitel.

Samtidigt har frågor ställts om hur ärligt landets EU-strävan är när man samtidigt har fortsatt ett mycket nära samarbete med Ryssland, inte minst militärt.

Två av den nya regeringens tyngsta ministrar, försvars- och utrikesministern, är båda kända för sin Kremlvänliga politik.

I sitt tal inför parlamentet i går sade Ana Brnabic att hennes regering kommer att föra en balanserad utrikespolitik där målet är att ha goda kontakter med såväl Ryssland och Kina som med USA.