Var ska Malmö konstmuseum flytta?

2:18 min

Diskussionen om ett nytt konstmuseum i Malmö har pågått länge. Ett av de mest kontroversiella förslagen är det skandalomsusade och misslyckade köpcentret Entré som idag ekar tomt.

Den nuvarande konstmuseibyggnaden på Slottsholmen anses inte uppfylla de klimatkrav som ställs för att kunna bedriva en modern konstmuseiverksamhet.

En förstudie beställdes av Kulturnämnden förra året och nu letar man efter cirka 8000 kvadratmeter som är fysiskt tillgängligt på en synlig plats i staden.

Det är en kär och länge tvättad process och frågan har varit på bordet hur länge som helst.

Nu har i alla fall 22 platser kokats ner till fem tänkbara platser och tillgängligheten är viktig. Plus att stadskontoret denna gång har involverats.

– Vi har tagit in specialister på stadsbyggnad och stadsutvecklingen. Vart kommer Malmö att växa? Vart finns det framtida Malmö? Vart finns det flöden? Det är några frågor som vi tittar på.

De fem platser där ett nytt konstmuseum kan tänkas placeras är: Nyhamnen, Varvsstaden, Triangeln, Entré vid Värnhem och Rosengårds station.

Det före detta köpcentret Entré står ju tomt. Väldigt tomt.

– Men jag ser dessa fem platser som exempel. Den här processen handlar ju också om att få upp frågan på bordet och få information om vilket konstmuseum Malmö vill ha, säger Cecilia Widenheim.

Det viktigaste för att det ska fungera bra är att människor känner sig välkomna, att det är högt i tak och att folk kan prata om konst, berättar Cecilia Widenheim.

– Det ska finnas möjlighet att visa det samlingarna vi har, som är jättefina. Vi har 40 000 samlade verk i magasin. Det är mycket och är Skånes största konstsamling.

I dagsläget finns det ingen spikad tidsplan för inflyttning, men Malmö Stad har en investeringsplan. Några av de fem förslagen skulle kunna iscensättas nu, om det fanns förutsättningar ekonomiskt och infrastrukturellt, berättar Cecilia Widenheim för Kulturnytt.