Expert kräver att UD anmäler sig själv

2:38 min

Utrikesdepartementet bör JO-anmäla sig själv och Bangladesh ambassadör bör kallas upp för samtal. Det är delar av kritiken efter att det visat sig att UD tillät utländsk säkerhetstjänst censurera en journalist inne på Rosenbad.

– Nu borde naturligtvis UD gå till botten med det här och formellt tycker jag faktiskt anmäla sig själva för en granskning hos JO, säger tryckfrihetsexperten Nils Funcke till Ekot.

– Vad var det som gick tokigt, vilka regler har man, vilka är instruktionerna till tjänstemännen som är närvarande?

Det var under ett officiellt fototillfälle på Rosenbad med statsminister Stefan Löfven och Bangladesh premiärminister Sheikh Hassina den 15 juni som Bangladesh säkerhetstjänst förde ut journalisten Anwar Hossain ur rummet. Sedan tvingade de honom, i UD-personals närvaro, att radera sina bilder.

Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet, tar liksom Nils Funcke mycket allvarligt på händelsen och vill att regeringen kallar till sig Bangladesh ambassadör.

– Tanken på att utländska poliser tvingar en journalist att radera bilder, det är väldigt väldigt allvarligt och det är ett angrepp på våra grundläggande demokratiska principer.

Journalisten Anwar Hossein är illa berörd av händelsen och bristen på återkoppling eller ursäkt efteråt från UD.

– De var lite osäkra tror jag och ville inte göra någon scen eftersom de har bra relation med regimen i Bangladesh.

– Jag var chockad, vad ska jag göra, jag försökte försvara mig, försvara min yttrandefrihet, försvara mitt material så att jag kan publicera.

Ekot har sökt utrikesminister Margot Wallström (S) och de inblandade tjänstemännen utan framgång. I går kommenterade UD:s kansliråd Patric Nilsson det inträffade.

Nils Funcke, före detta sekreterare i Yttrandefrihetskommittén, befarar att incidenten kan påverka Sveriges anseende internationellt.

– Att bara låta sånt här passera på Sveriges utrikesdepartement... Först tror man ju att det inte har hänt, det verkar så oerhört långt ifrån alla de här talen om hur viktig yttrande- och tryckfriheten är i Sverige.