Glädje hos föreningen Bevara Ojnareskogen

1:53 min

Beskedet att regeringen gjorde rätt när den beslutade att utöka Natura 2000-området vid Bästeträsk togs emot med glädje av föreningen Bevara Ojnareskogen.

Högsta förvaltningsdomstolen ansåg att regeringen gjorde rätt när den beslutade att utöka Natura 2000-området vid Bästeträsk. Nordkalk och SMA överklagade, eftersom de ansåg att det var fel att besluta detta under en pågående rättsprocess om stenbrytning i området, men fick alltså inte gehör.

Det här var ett besked som togs emot med jubel i föreningen Bevara Ojnareskogen, som samlats vid Bunn, i just Ojnareskogen.

– En lättnad verkligen, att få ro ett tag. Det är inte färdigt än, men det är åt rätt håll, säger Gerd Holmgren, som nu hoppas på att nationalparken blir av.

Miljöministern lättad

Det är en lång process som nu kan sägas är avslutad, säger miljöminister Karolina Skog (MP) om Högsta Förvaltningsdomstolens besked.

- Jag har inte varit orolig, men spänd på det sätt man är när det rör ett viktigt beslut, säger Karolina Skog om sin lättnad.

Däremot säger Hannu Hautala, som är VD för Nordkalk, att de blev överraskade av Högsta förvaltningsdomstolens avgörande.