Ny studie ska få fler hundar in i vården

2:55 min

Att fler arbetsterapeuter ska få upp ögonen för vårdhundar – det hoppas Karoline Söderlind att hennes magisteruppsats om vårdhundar ska leda till.

Karoline Söderlind har i sin studie tittat på hur arbetsterapeuter använder sig av vårdhundar. 

– Vad det är man tittar på, vilka funktioner man tittar på hos patienten och vad man kan träna tillsammans med hunden, säger Söderlind, som genomfört sina studier på distans parallellt med sitt jobb som arbetsterapeut på Svartbäcksgårdens korttidsboende.

Det har gjorts studier om vårdhundar förut, men Karoline Söderlinds studie är unik – eftersom den fokuserar på hur arbetsterapeuten arbetar.

– Om vi börjar kolla på vårdhundsstudier så kan vi ju tänka hur vi ska göra, men rent konkret hur vi gör och hur vi använder det – det finns faktiskt inte beskrivet, säger Söderlind.

Så vad används vårdhundarna till? Arbetsterapeuterna i studien använder vårdhundarna som redskap för att bland annat träna patientens minne, balans, finmotorik i händerna och tal.

– Det är både det psykiska välmåendet, kognitiva funktioner, fysiska funktioner kan bli bättre. Men det viktigaste är välmåendet tycker jag – att man mår bra, säger Karoline Söderlind.

Vårdhundarna får patienterna att göra saker de annars inte hade gjort, förklarar hon. Till exempel kan patienten få leka med vårdhunden – och på så vis öva balansen.

Karoline Söderlind hoppas att studien ska få fler arbetsterapeuter att lära sig vad man kan göra i samarbete med vårdhundar – och att vårdhundarna blir fler.

– Jag hoppas att fler personer ska få rehabilitera sig tillsammans med hund, säger Söderlind.