Fem tjetjener döms för mordet på Boris Nemtsov i Ryssland

1:53 min

Mordet på den liberala ryska oppositionspolitikern Boris Nemtsov i februari 2015 har nu fått sitt rättsliga efterspel. En domstol i Moskva förklarade i dag fem män från Tjetjenien som skyldiga till att ha utfört mordet. Vem som ytterst organiserade och beställde det är dock fortfarande oklart.

Boris Nemtsov sköts ner sent på kvällen den 27 februari 2015 när han promenerade över en bro över Moskvafloden, precis i anslutning till Kreml och Röda torget.

Enligt domstolen var det en tjetjensk man vid namn Zaur Dadajev som avlossade skotten. Ytterligare fyra män, också de från Tjetjenien, fann domstolen skyldiga till medhjälp.

Vilka straff de fem ska få kommer att meddelas den 4 juli. Ytterligare en person tros ha varit direkt inblandad i mordplanerna men han har inte gripits.

Enligt domstolen fick attentatsmännen 15 miljoner rubel eller drygt 2 miljoner kronor för att utföra mordet.

Få i Ryssland tror annat än att det var de här personerna som dödade Boris Nemtsov men frågan, som inte alls är klarlagd, är vem eller vilka som ytterst ligger bakom mordet.

Familjen Nemtsovs juridiska ombud menar att en hög funktionär i den tjetjenska presidentens säkerhetsapparat var djupt involverad men han har aldrig över huvud taget blivit förhörd.

Många I Ryssland anser att spåren leder till presidenten själv, Ramazan Kadyrov, eller ännu högre upp i Ryssland. Den fällde mördaren Dadajev hade också en bakgrund i de tjetjenska paramilitära styrkorna.

Tjetjenien har skaffat sig en halvt självständig ställning i Ryssland och till exempel den ryska polisen har inte full koll på vad som händer där.

Boris Nemtsov var under lång tid en av de främsta liberala politikerna i Ryssland. Ett tag var han vice premiärminister och han sågs då som en möjlig efterträdare på presidentposten efter Boris Jeltsin.

Ända sedan mordet har det varit en ansamling med blommor på platsen som med jämna mellanrum sopats bort av myndigheterna.