Spänt i Hongkong inför kinesiskt presidentbesök

2:11 min

I dag är ett spänt i Hongkong, där Kinas president Xi Jinping är på besök eftersom det i morgon är 20 år sedan Hongkong överlämnades till Kina.

Flera aktivister har gripits när de protesterat mot besöket. En av dem är 20-årige Joshua Wong, som var med och startade den så kallade paraplyrevolutionen för tre år sedan. 

 – Den första juli ska vi visa presidenten att det här inte är tid för firande, utan för protest. Vi hoppas på rätten för varje hongkongbo att välja vår egen ledare, sa Joshua Wong till vår korrespondent, som träffade honom i Hongkong innan han greps.

När Hongkong, efter över 100 år som en brittisk koloni, lämnades över till Kina från Storbritannien lovades "ett land - två system". Det vill säga, Hongkong skulle få tillhöra Kina men inte behöva bli kommunistiskt.

Hongkong fick exempelvis behålla sin marknadsekonomi och är i dag ett finansiellt centrum.

Aktivisterna som tänker protestera den första juli menar att Kina inte håller sitt löfte och hela tiden inkräktar på Hongkongs självstyre, genom att inte tillåta fria val och genom att försöka tysta kritiska röster.

– Men det är inte konstigt att det är friktion mellan Hongkong och Peking, det säger Nixie Lam, som som är vice ordförande för Young DAB, den unga grenen av det största pro-kinesiska partiet i Hongkong.

Nixie Lam tycker att Hongkongborna redan har stor frihet, och säger att så länge man följer lagen är det inget problem.

– Vi är redan väldigt fria. De kan protestera när de vill, med de rätta tillstånden såklart. Det är också viktigt att följa lagen, för att kunna ha ett stabilt samhälle, säger Nixie Lam.

Efter paraplyrevolutionen ombildade Joshua Wong och de andra aktivisterna rörelsen till ett politiskt parti. Han hoppas att kampen de för ska inspirera unga i andra delar av världen att ta framtiden i sina egna händer.

– De yngre generationerna kanske är deprimerade på grund av att Trump blev vald, Brexit hände och högerpopulismen går framåt.

– Men genom det som händer i Hongkong hoppas jag inspirera unga i andra delar av världen att se att aktivism kan vara sättet att vinna tillbaka sin frihet på, säger Joshua Wong.