Skattefritt ska locka till bostadsuthyrning

2:05 min

Den som vill hyra ut en del av sin bostad i andra hand men måste anpassa den för att göra det möjligt ska kunna hyra ut skattefritt i tio år. Det föreslår Statskontoret.

Statskontoret har på regeringens uppdrag utrett hur uthyrningen av privatbostäder ska kunna öka. I en stor undersökning där Statskontoret frågat 4 000 personer, uppger mer än varannan att de bor så stort att de har minst ett extra rum som de egentligen inte behöver.

Men därifrån till att verkligen hyra ut i andrahand kan ofta vara ett väldigt långt steg. Ovilja och osäkerhet är de främsta hindren för uthyrning av privatbostäder, visar Statskontorets analys av hur privatbostadsuthyrningen fungerar.

Ett förslag är att den som vill hyra ut en del av sin bostad i andra hand men samtidigt behöver bygga om för att göra uthyrningen möjlig, ska kunna hyra ut skattefritt i tio år.

– Det här är ett förslag vi tror på, säger Åsa von Sydow, utredare på Statskontoret till P4 Stockholm.

Men det finns en tröghet. Enligt Sydow vill de flesta inte hyra ut även fast de kan. Oftast är det äldre som tänker så, enligt Åsa von Sydow. Ett av de större hindren är om bostaden inte är anpassad för uthyrning.

Att planera och bygga en uthyrningsdel, eller göra en större anpassning i en befintlig bostad innebär ofta en större investering. För att stimulera anpassning av bostaden till uthyrning föreslår Statskontoret alltså därför att privatbostadsuthyrning blir skattefri under tio år om man bygger en uthyrningsdel.

– Statskontorets förslag om skattefri uthyrning skulle kunna göra skillnad. Men exakt hur stor är omöjligt att veta, säger Statskontorets projektledare Åsa von Sydow.