Kritik mot regeringens strategi för cyberförsvar

1:51 min

Regeringen har presenterat sin strategi för att förbättra Sveriges informations- och cybersäkerhet. Men det anses för vagt och tar inte tag i den viktigaste frågan.

– En viktig problematik vi har i Sverige när det gäller just informations- och cybersäkerhet sedan kanske ett tredjedels sekel är just ansvarsfördelningen mellan myndigheter. Här får man ingen lösning heller så osäkerheten kommer förmodligen fortsätta, säger cybersäkerhetsexperten Fredrik Blix. 

Just bristen på samordning har lyfts tidigare. Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, sade till Ekot tidigare i våras att frågorna ramlar mellan stolarna när sex olika myndigheter har delansvar. 

Därför har KD drivit frågan om att inrätta en cybersäkerhetsmyndighet som tar det här ansvaret. 

Att ge en myndighet huvudansvar för hela frågan är också något som Fredrik Blix tror är den bästa vägen framåt. 

– Det är faktiskt dags nu, trots att det kan vara vissa juridiska och administrativa problem, att börja titta på att ha någon typ av cybersäkerhetsmyndighet som tar ett helhetsansvar för informations- och cybersäkerheten i samhället. 

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger dock nej till den idén. Han anser att olika myndigheter och branscher har helt olika förutsättningar och behöver ta sitt eget ansvar.

– Det går inte att rymma från det ansvaret för en enskild myndighet utan man måste ta sitt eget ansvar för sin egen it-säkerhet. Man kommer få stöd och hjälp och granskas av myndigheterna som är ansvariga inom respektive sektor, säger Anders Ygeman. 

Fredrik Blix vill nu se konkreta förslag på frågorna som tas upp i regeringens strategi. Sverige behöver inte bara skydda sig för attacker utan också se till att samhället fungerar under en pågående attack. För frågan är inte om, utan när, säger Fredrik Blix. 

– Om du tar en period på säg tusen dagar från och med i dag skulle jag vilja säga att sannolikheten att vi i Sverige blir angripna i en cyberattack som får stor påverkan under ett par dagar på en grundläggande samhällstjänst är hundra procent att det kommer ske, säger Fredrik Blix.