"Åldersgränsen borde även gälla nikotinfria e-cigaretter"

1:52 min

Från och med den 1 juli i år är det 18-årsgräns för att få köpa e-cigaretter och påfyllningsbehållare för vätskor med nikotin.

Den nya lagen innebär förutom att 18-årsgräns införs också att krav ställs på tillverkare och importörer om bland annat produkternas innehåll då det kommer till e-cigaretter med nikotin. Hittills har det varit oreglerat.

Lagen har efterfrågats av många, däribland Maria Uneklint som arbetar vid tobaksavvänjningen på Växjö Lasarett.

– Jag tycker det är bra att man inför en lag, men det finns mycket mer att önska i den lagen. Man skulle önska att man gjorde lite mer forskning om ett långvarigt bruk av att inhalera de här ämnena.

Forskning saknas

Trots att de första e-cigaretterna kom för cirka 17 år sedan är området relativt outforskat, åtminstone när det kommer till oberoende forskning. 

Vilka långtidseffekter e-cigarettanvändarna kan komma att drabbas av får vi inte veta förrän om flera decennier enligt Världshälsoorganisationen, WHO.

Antalet användare ökar hela tiden och i takt med det kommer också kraven på långtidsstudier på effekterna av e-cigaretterna.

Här i Sverige presenterade en forskargrupp vid Karolinska institutet och Umeå universitet förra hösten en studie där de sett tecken på möjliga kärlskador efter bara tio inhalationer av e-cigarettånga. Fler studier är på gång.

Inkörsport till rökning?

Med den nya lagen kommer också kravet på att produkterna får en hälsovarning, medföljande informationsblad och innehållsförteckning. Men Maria Uneklint tycker inte att det räcker, lagen borde vara ännu hårdare.

– Åldersgränsen borde även gälla för de nikotinfria e-cigaretterna, säger hon.

Just den detaljen, att man kan röka e-cigaretten i en mängd olika smaker väcker oro bland tobaksexperter.

Smakerna kommer inte alltför sällan i söta godisvarianter, som kan locka en yngre målgrupp. De som arbetar mot rökning menar att risken finns att unga vänjer sig vid rökningen och att de sedan övergår till nikotin, då de godissmakande varianterna inte längre är spännande. E-cigaretten ses helt enkelt som en inkörsport till rökning.