Flera politiker åtalas för korruption i Makedonien

1:57 min

I Eu-kandidatlandet Makedonien har åklagare nu väckt åtal mot en lång rad högt uppsatta politiker ur den tidigare regeringen. Bland de anklagade finns den före detta premiärministern Nikola Gruevski som nu riskerar fängelse för bland annat korruption, maktmissbruk och valfusk.

Chefsåklagare Katica Janeva presenterade vid en presskonferens i Makedoniens huvudstad Skopje i går anklagelser mot totalt 94 personer.

Hon nämnde inga namn men sade att det bland annat rör sig om "en partiledare". I Makedonien råder det inga tvivel om att partiledaren är Nikola Gruevski – ledare för det tidigare regeringspartiet VMRO-DPMNE och till förra året landets premiärminister.

Bland de åtalade ska enligt lokala medier också hans kusin, den före detta chefen för säkerhetspolisen, finnas samt Makedoniens tidigare inrikesminister. Åklagaren överväger nu att begära dem häktade.

Åtalen kan ses som kulmen på den politiska kris som skakat Makedonien de senaste två åren och som började när den tidigare oppositionen avslöjade en mycket omfattande illegal avlyssning av omkring 20 000 personer – bland dem politiker och journalister.

I de avlyssnade samtalen, som nu utretts av åklagare, har det också kommit fram uppgifter om omfattande korruption, maktmissbruk och valfusk.

Den huvudutpekade, den tidigare premiärministern Nikola Gruevski, kallade i går till en egen presskonferens där han förnekade alla anklagelser och kallade åtalet för en politisk – inte juridisk process.

Efter nyvalet som hölls i december följde en turbulent vår där parlamentet vid ett tillfälle stormades av anhängare till den tidigare regeringen. Flera parlamentariker slogs blodiga.

Efter medlingsförsök från bland annat EU och USA kunde i början av juni den socialdemokratiska oppositionen under ledning av Zoran Zaev ta över regeringsmakten, bland annat med målet att återupprätta rättssäkerheten i landet som strävar mot både ett EU- och ett Natomedlemskap.