Protester när Hongkongs ledare svors in

2:01 min

I dag är det exakt 20 år sedan Hongkong lämnades över från Storbritannien till Kina.

På samma plats som överlämnandet skedde 1 juli 1997 svor Kinas presidents Xi Jinping in Hongkongs nya ledare Carrie Lam.

I sitt tal lovade Hongkongs nya ledare Carrie Lam att hon ska ha jobba hårt för att få tillbaka folkets och regeringens stöd. Men Lam har valts av ett pekingvänligt utskott och har mött en del kritik.

Enligt kritiker kommer hon att skapa mer motsättningar i ett samhälle som redan är delat.

Idag bröt det ut det mindre protester mellan prodemokratiska och Pekingvänliga grupper på plats. Bilder från BBC visar poliser som griper demonstranter, som också släpptes senare.

Det är bland annat på grund av Carrie Lam prodemokrater protesterar. De vill ha rätt att själva utse sin ledare.

Men det handlar också om att när Hongkong, efter över 100 år som en brittisk koloni, lämnades över till Kina från Storbritannien lovades "ett land - två system". Det vill säga, Hongkong skulle få tillhöra Kina men inte bli kommunistiskt.

De skulle ha självbestämmanderätt inom alla områden förutom utrikespolitik och försvarspolitik. Här anser demonstranterna att Kina har misslyckats.

Till BBC i en intervju strax efter att Carrie Lam blev vald sa hon att hon tycker att Hongkong och Kina är oskiljaktiga.

Säkerhetspådraget kring helgens firande i Hongkong är stort och enligt lokala medier har vägar och platser stängts av för att förhindra bråk.

President Xi Jinping är på plats i Hong Kong och i ett tv-sänt tal sa han att i ett tal att Hongkong aldrig har varit friare, men varnade också för otillåtna utmaningar av Pekings befogenheter över staden.