Ryssland anklagas för dataintrång

1:28 min

Säkerhetstjänsten i Ukraina anklagade idag Ryssland för att ligga bakom det massiva dataintrånget tidigare i veckan.

De första rapporterna om cyberangreppet kom från Ukraina och enskilda politiker i landet var snabba med att anklaga Ryssland för det som hänt. Det råder oklarheter om anklagelserna har någon verklig grund.

Idag har den ukrainska säkerhetstjänsten SBU återkommit med vad som sägs vara en mer ordentlig analys. Och där säger man att tillgängliga fakta ger anledning att tro att cyberanfallet kom från Ryssland. Det ska ha utförts av samma hackergrupp som i december förra året gjorde ett omfattande dataintrång i det ukrainska kraftnätet, bland annat med följd att elförsörjningen i stora delar av huvudstaden Kiev slogs ut.

En sak som har anförts emot att det skulle vara Ryssland som ligger bakom är att just Ryssland var det land efter Ukraina som drabbades hårdast. Men attackerna började i Ukraina och spred sig därifrån på ett oplanerat sätt, sägs det.

Att hackarna krävde pengar för att låsa upp drabbade datorer ska också ha varit en dimmridå. Syftet ska i stället ha varit att sabotera känslig datautrustning i Ukraina, alternativt förbereda för att sabotera den i ett framtida läge, hävdar SBU.

Även flera säkerhetsexperter på dataområdet utanför Ukraina har kommit till samma slutsatser. Ryssland har förnekat att man skulle ligga bakom veckans cyberattack på Ukraina.