Miljonpublik för reliker speglar stärkt kyrka i Ryssland

2:33 min

Den senaste månaden har mer än en miljon människor vallfärdat till Frälsarkatedralen för att bese relikerna efter helgonet Nikolaus som för första gången visas upp i Ryssland. Det rekordstora intresset återspeglar den ortodoxa kyrkans allt starkare ställning i landet.

Kön inne i kyrkorummet avancerar snabbt förbi relikskrinet med kvarlevorna av Nikolaus men många hinner kyssa skrinet och nästan alla gör korstecknet när de passerat. Och sedan snabbt ut igen i friska luften.

– Jag känner glädje i själen, det som jag drömt om, det har förverkligats, säger Olga, en yngre ekonom som tagit sig hit från Samara, en stad tusen kilometer österut. Samtliga som jag pratar med säger att de känner sig upplyftande efter att ha sett relikskrinet.

Den här dagen liksom alla dagar den senaste månaden har det varit kilometerlånga köer.

– Jag fick köa i fem timmar, det var inga problem, det var det värt, säger Olga. En del dagar har besökarna fått vänta i upp till tio timmar. Olga har med sig en fällstol men den, säger hon, den var för hennes gamla mamma som också är med.

Helgonet Nikolaus var ärkebiskop i nuvarande västra Turkiet på 300-talet, hans kvarlevor finns i vanliga fall på två olika platser i Italien.

Det här är första gången som de förts till Ryssland där Nikolaus eller Nikolaj på ryska har en speciell ställning; väldigt många kyrkor är uppkallade efter honom.

Så, det jättelika intresset är inte att undra på. Det är en ständig flod av besökare här och turistbussar står beredda att köra iväg dem efter att de varit inne i katedralen.

En stor majoritet är kvinnor, många äldre med hucklen, men här finns också advokaten Nikolaj.

– Vi tror på Gud så för oss är det här viktigt för vår tro - och vårt liv, säger Nikolaj som har med sig sin son Danil.

Nikolaj säger att han blev döpt redan som litet barn, andra säger att de börjat gå i kyrkan först de senare åren vilket är ganska typiskt.

Sedan kommunismens fall har den ortodoxa kyrkan återfått en mycket stark ställning i det ryska samhället - men om man skrapar lite på ytan så är de flesta medborgarna ändå ganska sekulära.

Relikskrinet med Nikalaus kommer att vara kvar ytterligare några dagar i Moskva, sedan flyttas det till Sankt Petersburg.