Nordirland riskerar styras från London när tidsfrist går ut

1:59 min

Imorgon går en tidsfrist ut för bildandet av en regional regering i Nordirland. Utan en överenskommelse kan regionen komma att styras direkt av den brittiska regeringen i London, något som riskerar öka spänningarna i Nordirland.

Ledaren för det republikanska partiet Sinn Fein, Gerry Adams, tror inte att det blir någon överenskommelse. 

Sinn Fein är det största republikanska partiet i Nordirland, alltså ett parti som står för att Nordirland ska lämna Storbritannien och istället förenas med republiken Irland.

Nordirland har stått utan regional regering i kring sex månader. Regeringen kollapsade över en skandal kring bidrag till energieffektivisering. I mars arrangerades nyval, men det gjorde bara den politiska situationen ännu mer osäker.

Sedan dess har Sinn Fein förhandlat med det största unionistpartiet, DUP, som står för fortsatt anslutning till Storbritannien.

Den brittiska regeringen har gett tidsfrister flera gånger, men alla har passerats. Långfredags­överenskommelsen slår fast, att den politiska makten ska delas mellan de största partierna på den republikanska och den unionistiska sidan.

Långfredags­överenskommelsen la grunden för fred efter decennier av ofta blodiga strider på Nordirland.

Det som stoppar en överenskommelse nu, sägs bland annat vara Sinn Feins krav på en lag som ska ge språket irländska samma officiella status som engelska i Nordirland.

Den brittiske ministern för Nordirland, James Brokenshire, har tre val om förhandlingarna inte ger resultat innan klockan fyra i morgon eftermiddag:

Ytterligare förlängd tidsfrist, ännu ett djupt impopulärt nyval eller direktstyre från London.

Nordirland har varit direktstyrt från London flera gånger sedan långfredags­överenskommelsen 1998. Men den här gången finns det större inbyggda risker, eftersom den brittiska minoritetsregeringen har makten tack vare en överenskommelse med en av parterna i Nordirland, DUP.

Långfredags­överenskommelsen säger, att regeringen i London ska förhålla sig "rigoröst neutral" i Nordirlands interna politiska angelägenheter