Antalet kärnvapen minskar i världen

2:22 min

Samtidigt moderniserar USA och Ryssland sina kärnvapenarsenaler. Och flera asiatiska länder skaffar fler kärnvapen.

Det uppger SIPRI, Stockholm International Peace Research Institute, i en ny rapport som offentliggörs idag.

– Men minskningen sedan 80-talet har varit stor, säger Shannon Kyle som är chef för Sipris forskning om kärnvapen.

Det totala antalet kärnvapen i världen fortsätter att minska, i mitten på 80-talet fanns det fler än 70 000 kärnvapen i världen, idag finns det färre än 15 000 uppger Shannon Kyle.

Det inkluderar samtliga vapen, även de som finns i lager, och de som skall demonteras. Siffran har sjunkit något sedan början av 2015, då det fanns nästan 15 400 stridsspetsar i världen. Minskningen är inte lika snabb nu som den varit tidigare.

Ryssland och USA är de två länder som innehar huvuddelen av världens kärnvapen. Hela 93 procent av världens alla kärnvapenstridsspetsar tillhör något av de två länderna.

Att antalet kärnvapen i världen minskat är på grund av att Ryssland och USA enligt avtal med varandra rustat ned. Men samtidigt så moderniserar båda länderna nu sina kärnvapenarsenaler.

USA:s kärnvapenuppdatering kommer det kommande decenniet att kosta så mycket som 400 miljarder dollar. Att uppdateringen skulle genomföras bestämdes under president Obamas tid vid makten.

Och enligt den amerikanska militären var den nödvändig, eftersom vapensystemen annars riskerar att bli helt oanvändbara på grund av ålder.

Och det är inte bara USA och Ryssland som moderniserar. Det gör även de övriga kärnvapenländerna. Vissa utökar dessutom sina arsenaler. Det gäller bland annat Kina, Indien, och Pakistan.

Mest oroväckande för många är att Nordkorea successivt kommer närmare att skaffa sig full kärnvapenkapacitet. Enligt Sipri har landet bedömt tillräckligt med klyvbart material för att tillverka tio till tjugo kärnvapen. Och, vad värre är, Nordkorea uppges nu även kunna bygga kärnvapen små nog att faktiskt användas.

– Nordkorea har förmodligen nu skaffat sig kapacitet att tillverka en stridsspets som är lätt och kompakt nog att kunna levereras av en ballistisk robot, de flesta bedömare är överens om detta, säger Shannon Kyle.