Leksands damlag städar efter herrarnas matcher

Leksands IF:s styrelseordförande Åke Norström lovade hårdare jobb för jämställdhet i klubben. Men fortfarande är flera från damlaget kritiska.

– Man slutar hoppas. Det låter som ett skämt att vi till exempel städar läktaren efter herrarnas matcher, men det är ju inte det, säger en spelare som DT pratat med.

I en intervju med Dalarnas Tidning i december förra året lovade Åke Norström att föreningen skulle jobba hårdare för att öka jämställdheten i klubben.

Nu berättar spelarna Hanna Sköld, Emelie Berlin, Ida Nikula, Madeleine Hall och Josefin Söderberg, som alla spelar i SDHL-laget, att det skett vissa förbättringar.

Bland annat spelar damlaget fler matcher i Tegera arena än tidigare - och spelarna har också fått träningskläder samt en väska.

– Och det är vi ju givetvis väldigt glada för, att det har blivit en liten förändring. Men det är tragiskt att vi är så vana med detta. Vi förväntar oss ingenting egentligen då vi betalar för vår utrustning själva, och så får vi träningskläder och tycker att det är fantastiskt. 

Trots det vittnar spelarna om en osäkerhet inför nästa säsong - och kritiserar hur föreningen låter damlaget städa efter herrlagets matcher.

–Det känns som att vi inte vet någonting om vad som händer i föreningen. Vi önskar ju att få bli mer delaktiga till nästa säsong. Men hur augusti och september kommer att se ut, återstår att se, säger damerna och en av dem tillägger:

– Man slutar hoppas. Det låter som ett skämt att vi till exempel städar läktaren efter herrarnas matcher, men det är ju inte det. Vi är ett A-lag men det märks inte.

Enligt Åke Norström kommer städningen att fortsätta på samma sätt även nästa säsong.

– Vi utgår från att de gör det. Det har med intäkterna att göra för alla våra lag i Leksand IF. Vi har faktiskt juniorer som spelar med herrarna, och de städar också efter herrarnas matcher, säger han till DT.

– Detta ger juniorverksamheten och damlaget fördelar och båda lagen är positiva till arbetsuppgifterna.

Han berättar även att marknadsföringen för damhockeylaget lagts ut på någon annan.

– Tack vare att någon utanför föreningen jobbar med det så ligger Leksand i frontlinjen på jämställdheten säger han.