3000 extremister i Sverige

1:23 min

Säpo presenterade i dag nya siffror om våldsbejakande extremister i Sverige. Det handlar om 3000 personer och de flesta är islamistiska extremister.

 – Det jag beskrivit här i dag är att extremistmiljöerna växer, att vi har ett nytt normalläge. Vi ser att det har inträffat ett antal händelser i omvärlden och även i Sverige har det skett terrorattentat. Vi jobbar hårt för att se till att det inte ska ske ett terrorattentat innan det sker, säger Säpos chef Anders Thornberg.

Säpo har tidigare gått ut med det skett en ökning av antalet våldsbejakande islamistiska extremister. Vid ett seminarium i Almedalen under måndagen specificerades siffrorna. Det ska enligt Anders Thornberg handla om totalt 3000 personer i extremistmiljöer i Sverige. Drygt 2000 av dem uppges vara islamistiska extremister.

– Det innebär inte att det är 3000 personer som ska begå terrorattentat, det innebär att det är individer som kan stödja, samla in pengar, rekrytera och på olika sätt vara behjälpliga med logistik, säger Thornberg.

– En del är mer heta än vad andra är och vi måste hela tiden titta på den här miljön för att hitta de som är mest intressanta och prioritera på rätt personer som eventuellt har en ond avsikt.

Hur farliga är personerna?

– Alla är inte farliga, man kan vara farlig vid ett speciellt tillfälle. Utmaningen vi har på säkerhetstjänst är att hitta de som är beredda att göra något vid ett specifikt tillfälle, säger Anders Thornberg.