Putin och Xi Jingping möts – planerar flottövning i Östersjön

2:13 min

Den kinesiske presidenten Xi Jinping kommer i dag till Moskva där han ska prata rysk-kinesiskt samarbete med Vladimir Putin. Samtidigt planerar den ryska och kinesiska marinen att genomföra en gemensam flottövning i Östersjön.

Den kinesiska och ryska militären har de senaste åren genomfört en lång rad militärövningar tillsammans, även till havs och då i Stilla havet.

Men nu ska de öva tillsammans i Östersjön, detta är första gången något liknande sker. Två stridsfartyg, en robotbestyckad jagare och en fregatt och ytterligare ett fartyg är sedan den 18 juni på väg från Kina för att ansluta till en rysk flottövning som ska äga rum i slutet av juli och vara koncentrerad till Kaliningradenklaven och Sankt Petersburg.

Det kinesiska deltagandet har väckt viss oro och bland annat Litauen har protesterat milt. Samövningen är ett uttryck för det närmande som skett mellan Kina och Ryssland, ett samarbete som gäller både politik, försvar och ekonomi, och Xi Jinpings möte i dag och i morgon med Putin är ytterligare ett exempel på det, framför allt hur ofta de möts.

På fem år de träffats mer än 20 gånger, det här blir tredje gången bara i år. Enligt förhandskommunikéerna ska de prata om fortsatt strategiskt samarbete och handel. Ett givet ämne blir Nordkorea där bägge länderna har intressen.

De allt tätare förbindelserna mellan Ryssland och Kina har inte minst udden riktad mot USA vars inflytande i världen bägge vill minska. Ekonomiskt blev Kina viktigt för Ryssland bland annat efter att västländerna infört sina omfattande ekonomiska sanktioner.

Xi och Putin verkar helt klart personligen ha mycket goda förbindelser, men det innebär definitivt inte att allt är frid och fröjd mellan länderna. Det finns en kvardröjande misstänksamhet gentemot varandra och man har delvis olika intressen i förhållande till USA.

Ekonomiskt är det som ett samarbete mellan en jätte och en dvärg och utfallet har hittills inte alls blivit det som man i Moskva hoppades på, även om handeln i år ska ha ökat med en tredjedel.

Efter Ryssland åker Xi vidare till Tyskland för ett statsbesök där och sedan kommer både han och Putin att medverka i G20-mötet i Hamburg kommande helg.