Nytt konstmuseum i Paris börshus

1:39 min

I Frankrike har en av landets rikaste affärsmän, François Pinault, avslöjat att han ska omvandla Paris gamla börshus till ett samtida konstmuseum.

François Pinault har en privat konstsamling värd runt 12 miljarder kronor som han ska visa upp i det nya museet. Och planerna på museet lär reta upp hans största rival - en annan miljardär med stora ambitioner inom konstvärlden, Bernard Arnault.

De två männen har en hel del gemensamt. Båda är miljardärer, båda äger lyxvarumärken och båda är konstsamlare. Och såväl inom affärslivet som inom konsten är de stora rivaler.

De har i många år sökt hem för sina respektive massiva samlingar. Och för tre år sedan slog Bernard Arnault upp portarna till sitt museum - Fondation Louis Vuitton. Det är ett skeppsformat bygge i glas och stål, ritat av den kanadensisk-amerikanske arkitekten Frank Gehry.

Och nu står det klart att den japanske arkitekten Tadao Ando ska hjälpa François Pinault att omvandla Paris gamla börshus till ett museum.

"Det kommer bli den samtida konstens spjutspets, en språngbräda mot framtiden i hjärtat av Paris," har François Pinault sagt om sitt eget projekt. Och Paris borgmästare har kallat det för en "enorm gåva" till staden.

Bernard Arnaults museum, Fondation Louis Vuitton, ligger i utkanterna av västra Paris men François Pinaults ska ligga mitt i stan. Börshuset är bara ett stenkast från Louvren.

François Pinaults privata konstsamling innehåller 3 500 verk, bland annat av Mark Rothko och Damien Hirst. Det är ännu inte klart vilka verk som ska visas i det nya museet som, om allt går enligt planerna, invigs år 2019.