Tjejligan återförenades i Höljes

4:41 min

Under 80- och 90-talen var det många tjejer som körde rallycross. I helgen möttes några av dem under tävlingarna på Finnskoga motorstadion.

Maria Björk Svensson är initiativtagare till återträffen där sjutton förare från förr träffades för att mingla och prata gamla minnen. 

– Jag fick idén till detta eftersom jag känner att rallycrossen är så betydelsefull och värdefull för mig och jag vet att det har varit det för de andra här också, berättar hon. 

Andelen kvinnliga förare var så stor under 80- och 90-talen att man till och med hade en egen SM-klass. Nu är dock läget ett annat och det är få tjejer som står på startlinjen. Maria Björk Svensson tror att det finns olika anledningar till att utvecklingen har gått åt det hållet. 

– Vi har diskuterat det litegrann och det finns flera faktorer. Ekonomin är en del. Att det inte har SM-status längre är en annan. Det handlar också om förebilder. Det är jätteviktigt att det finns förebilder för tjejer som åker därute och nu är det ju så himla bra att vi har Magda ( Andersson, EM-förare i supercarklassen) på G. Jag tänker att Magda kommer att vara en sån som flera tjejer tittar på och som gör att det finns ett intresse, berättar Maria Björk Svensson.