Pop up-bibliotek söker upp boklånare

2:04 min

I Umeå provar kommunbiblioteket ambulerande uppsökande verksamhet på cykel i sommar. På premiärturen häromdagen var det Jon Fällström som körde den trehjuliga elcykeln med en låda full med böcker.

– Vi testar att genomföra något som heter pop up-bibliotek, och det man gör då är att man tar biblioteket från den vanliga fysiska platsen till helt nya oväntade platser. Och då tänker vi att nu när det blir varmt och soligt söker sig många ut till olika platser i staden, och då tänker vi att "kan vi ta biblioteket ut dit?". Och med hjälp av ny teknik så kan vi faktiskt göra det, säger Jon Fällström, Umeå stadsbibliotek och fortsätter:

– Då har vi med oss en elcykel med en liten låda frampå där vi kan ta med oss en massa böcker och ha utlåning på parker, kanske vid någon strand, ja alla platser där folk är.

På premiärdagen har Jon styrt sin bibliotekscykel, sitt pop up-bibliotek, mot en parkinvigning i Umeå som samlat många människor. Och här kan folk, med dagens teknik, låna böcker, förstås, men även skaffa lånekort och låna om böcker. 

– Vi använder oss av en surfplatta, ett 4g-modem och en streckkodsläsare, berättar Jon.

Eftersom lastutrymmet är litet anpassar man utbudet beroende på vart man ska. Inför ett lekparksbesök till exempel får nog de flesta vuxenböckerna stryka på foten.

Ser man vår cykel med flaggan "pop up-bibliotek", då vet man att här finns det böcker att låna.

Men idén med uppsökande verksamhet sommartid är man inte ensam om. I Grums satsar kommunbiblioteket på att besöka badplatser. Bibliotekarier ska besöka alla kommunala och även flera privata badplatser i Grums, och utöver boklådorna har de även med sig frisbees och powerbanks, alltså portabla laddare till mobiltelefoner.

Jon Fällström som står med pop up-biblioteket i Rådhusparken i Umeå poängterar att man inte har någon turlista utan dyker upp där folk samlas.

– Man rör sig kring platser där folk befinner sig. Så ser man vår cykel med flaggan "pop up-bibliotek" då vet man att här finns det böcker att låna. Och vi försöker tänka som så att vi kanske tar med oss böcker som är kanske lite populära men som kanske hamnat på snabblånshyllan som normalt sett finns inne i biblioteket men som är lite attraktivt. Så sök er till cykeln, då kanske ni kan hitta skatter.