FN varnar för ökade flyktingströmmar från Libyen

1:35 min

Instabiliteten och de omänskliga förhållandena i Libyen tvingar människor att ge sig av mot Europa, skriver FN:s flyktingorgan UNHCR i en ny rapport.

Sedan årsskiftet har 85 000 båtflyktingar räddats utanför Libyens kust och förts till Italien, och fler väntas komma under sommaren, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

För allt fler blir Medelhavet en gravplats – 2 000 personer har drunknat hittills i år.

FN:s flyktingorgan har kartlagt situationen i Libyen och i rapporten som publiceras i dag vittnas om ökad desperation och uppgivenhet hos de hundratusentals migranter som är strandsatta i Libyen och som inte vill något hellre än att komma därifrån.

Minst hälften är enligt UNHCR ekonomiska migranter, ofta från grannländerna eller från länder i Väst- och Centralafrika, som Nigeria, Guinea och Gambia. De kom till Libyen för att söka jobb och hoppades kunna stanna kvar där, men tvingas nu ge sig av på grund av kaos och instabilitet.

En annan grupp kommer från länder som Eritrea, Somalia och Etiopien i Östafrika och de flyr ofta undan politisk förföljelse och krig och vill vidare till Europa.

De flesta anlitar smugglare, och priserna har ökat kraftigt. Resan kan ta månader, ibland år. En del köper en paketresa, direkt från hemlandet till Italien, andra reser i etapper.

Mest utsatta är unga lågutbildade män från Väst- och Centralafrika, som utsätts för misshandel och tvångsarbete. Kvinnor från Kamerun och Nigeria hamnar ofta i trafficking.

Rutten Libyen-Italien kommer att vara den stora inkörsporten till Europa under överskådlig tid, enligt UNHCR som vädjar till EU om en massiv humanitär insats för att hjälpa migranter i Libyen och Libyens grannländer.

UNHCR uppmanar också fler EU-länder att hjälpa till och avlasta Italien, till exempel genom att låta räddningsfartyg gå in i andra europeiska hamnar.

I eftermiddag ska EU-kommissonen komma med ett åtgärdspaket som ska diskuteras av EU:s migrationsminsitrar senare i veckan.