Merkel lovar full sysselsättning i valmanifest inför höstens val

1:53 min

Med löften om bland annat full sysselsättning hoppas Tysklands förbundskansler Angela Merkels i valet i höst bli återvald som regeringschef.

Det framgick när Merkel i dag presenterade de tyska Kristdemokraternas valprogram inför höstens val.

– Vi sätter nu målet att Tyskland ska nå full sysselsättning år 2025 och vi tror att vi klarar det, sade Angela Merkel i dag när hon presenterade kristdemokraternas valprogram tillsammans med partiledaren för kristdemokraterna i Bayern, CSU, Horst Seehofer.

Arbetslöshetstalen har gått ned stadigt i Tyskland under de senaste drygt 10 åren, och ligger i dag på drygt 5,5 procent. Men att få ner den ytterligare är förstås även ett mål för de tyska socialdemokraterna vars ledare Martin Schulz utmanar Merkel om kanslerposten i valet i september.

Full sysselsättning brukar man kalla arbetslöshetstal under 3 procent.

Merkel lovar också skattesänkningar om hennes parti vinner valet, bland annat ska den särskilda tyska skatten som infördes, bland annat för att finansiera återuppbyggnaden av det före detta DDR, solidaritetsavgiften, börja avskaffas från och med 2020.

Men även socialdemokraterna går delvis till val på sänkta skatter. Merkels parti vill också höja barnbidraget och anställa fler poliser.

I valprogrammet från kristdemokraterna står också en rad om att flyktingsituationen under 2015 inte får upprepas. Det var ju då förbundskansler Merkels beslut att öppna de tyska gränserna ledde till öppen konflikt mellan de båda kristdemokratiska systerpartierna, en konflikt som legat som ett öppet sår under lång tid. Men i dag ville de båda partiledarna framförallt visa enighet.

– Tyskland är i präktig form, det är tack vare Angela Merkel och oss, sade partiledarkollegan Horst Seehofer med vänligare ord mot Merkel än vad han yttrat på mycket länge.

Det tyska valet genomförs 24:e september och i talande stund talar mycket för att Merkel kan regera vidare i ytterligare fyra år.