Plast får nytt liv när cirkeln sluts

5:09 min

Ny teknik ska göra att 100 procent av plasten vi förbrukar ska kunna återvinnas och bli minst lika bra plast igen.

Det är på Chalmers universitet som man just gjort en förstudie där man kemsikt kan bryta ner plasten på nästan atomnivå för att sen kunna bygga upp den till högkvalitetsplast igen. Det menar professor för energiteknik Henrik Thunman som visar runt i testanläggningen på chalmers.

– Det måste vara runt 800 grader och tillsättas en katalysator som kan dela upp beståndsdelarna i plasten. Sen kan vi dela upp de beståndsdelarna för att plocka ut dom och bygga upp kolatomerna till plast igen, säger professor Henrik Thunman.  

Idag återvinns plast antingen genom att man antingen eldar den eller mekaniskt bryter ner och bygger upp platsen igen med andra tillsatser. Nackdelen är dock att den mekaniska återvinningen försämrar kvalitén på plasten i en nedåtgående spiral. Med tekniken som Henrik med kollegor tittar på nu skulle till och med plast med lägre kvalitet kunna återvinnas till att användas i bättre produkter igen.

– Ett glasspaket skulle kunna bli lika högkvalitativ plast igen, utan att bli grynigt som det blir med mekanisk återvinning, säger Henrik Thunman.

Förstudien sker i samband med det västsvenska kemi och materialklustret, där bland annat AGA, Akzo Nobe, Borealis, Inovyn och Perstorp ingår. Samtliga av de företagen finns inom petrokemin, alltså är de som kemiskt tar fram materialet som plast tillverkas av. Elin Hermansson är projektledare för Hållbarkemi 2030, ett gemensamt miljöprojekt för de petrokemiska företagen i Stenungssund.

– Det är ingen som gör det idag, skulle det komma till Stenungsund skulle vi vara världsledande. Det viktigaste är att vi kan visa att det här är möjligt och att vi tar vara på den plast som finns, säger Elin Hermansson.

Hur snart vi kan se en sådan anläggning i till exempel Stenungssund är dock oklart, Marie-Louise Johansson som är miljöansvarig på Borealis AB menar att det fortfarande finns en del stora utmaningar innan en anläggning skulle vara möjlig.

– Det handlar om efterfrågan och en vilja att betala för det. För det är dyrt, mycket dyrare än att framställa plast från olja. Men det handlar också om en utveckling där vi måste bli bättre på att ta hand om våra fossila bränslen, säger Marie-Louise Johansson. 

Man går nu vidare med förstudier på Chalmers där man från Borealis sida definerar vilken typ av produkt man vill ska komma ut ur en sådan framtida anläggning.

Det är politiken, ekonomin och marknaden som styr, men enligt Henrik Thunman så har man kommit så pass långt i förstudien nu att det enda som saknas är att någon satsar och bestämmer sig för att det är värt det högre priset för att behålla kolatomerna i omlopp istället för att bränna upp dom genom återvinningen.