Stockholm får samkönade trafikljus

2:48 min

Stockholm kommer att prydas av samkönade trafikljus lagom till Prideveckan. – Vi vill visa att vi har en stad för alla, säger Daniel Helldén (MP).

För 100 000 kronor kommer 48 samkönade trafikljus att sättas upp inför Prideveckan i Stockholm, som Stockholm Direkt var först med att berätta om.

De annorlunda trafikljusen ska visa på betydelsen av hbtq-frågor och av Priderörelsen, enligt Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP).

Det handlar inte om att byta ut själva ljusstolparna utan om att maska ljusen. Att det ändå kostar 100 000 kronor är något Daniel Helldén förklarar med att arbetskraften är dyr.

– Det rör sig om 48 trafikljus som ska göras om. Ser vi till allt annat vi gör i staden för att göra den roligare, så är det här ändå ingenting, säger han till P4 Stockholm.

Hade inte skattepengarna kunnat gå till nåt mer beständigt?

– Jag hade gärna sett att vi hade kunnat behålla de, men lagstiftningen ställer till det. Ändras reglerna så hade vi kunnat ha samkönade trafikljus året om. Det hade varit kul.

Samkönade trafikljus har tidigare satts upp under Eurovision i Wien och under London Pride förra året.

– Vi har en trafikmiljö som är rätt hård och manlig, alla skyltar har män på sig. Nu släpper man in kvinnorna och det tycker jag är på tiden.

Ljusen sätts upp runt festivalområdet på Östermalms IP några dagar inför Prideveckan för att sedan tas ned efter att festivalen avslutats.

– Det är där saker händer den här veckan. Vi vill visa att staden tycker det är viktigt med hbtq-frågor och att vi har en stad för alla. 

Pride pågår mellan 31 juli och 6 augusti.