Leksands vd bemöter kritiken: ”Får ompröva”

2:06 min

Flera spelare i Leksands IF:s damlag gick öppet ut och kritiserade klubbens jämställdhetsarbete. I dag svarar klubbens vd på kritiken – och flaggar för förändring.

De fem spelarna som gick ut och kritiserade klubbens arbete med jämställdhet var Hanna Sköld, Emelie Berlin, Ida Nikula, Madeleine Hall och Josefin Söderberg, som alla spelar i SDHL-laget.

– Man slutar hoppas. Det låter som ett skämt att vi till exempel städar läktaren efter herrarnas matcher, men det är ju inte det, sa en av spelarna till DT

I dag bemöter klubbens vd, Christer Plars, utspelet och säger att alla måste vara med och bidra till klubben. Den initiala planen ska också vara att damerna fortsätter städa efter herrarnas matcher även nästa säsong.

– Ja, som det varit i år har vi delat det på sex olika grupper. Så det blir fyra matcher på en hel säsong som man hjälper till med att sopa av läktaren, säger han.

– Det är istället för att köpa in dyra tjänster för ett par miljoner som minskar resurser rätt kraftigt från andra områden.

Han menar också att även herrlaget måste utföra ideellt arbete för att hjälpa föreningen. 

– En av delarna har varit att städa gymmet på olika scheman.

Hur ofta sker det?

– Det är nog inte färre än fyra tillfällen per år om man ska göra en direkt jämförelse. 

Men kritiken har inte gått ledningen obemärkt förbi. Christer Plars öppnar också upp för en dialog med spelarna i damlaget – och eventuella förändringar.

– Det är klart att vi får ompröva det om det är så att man känner att det är något man inte vill göra. Då får vi hitta andra sätt istället naturligtvis, säger han.