Bostadsrally i mindre kommuner

1:54 min

Priserna på bostäder i storstäderna har rusat de senaste åren. Men det är bostadsbrist i nästan alla landets kommuner och relativt sett har de största höjningarna skett i landsorten, visar siffror från bostadssajten Booli.

Lyssna på Sören Granaths reportage i P1-morgon

Anders Torstensson är fastighetsmäklare i småländska Nässjö, där det låga utbudet och bostadsbristen bidrog till att priserna stack iväg med 75 procent det senaste året.

– En stor del av den här befolkningsökningen har ju varit nyanlända som kanske inte kommer in och kan köpa på den marknaden nu. Men de fyller på underifrån och det gör att den som tidigare kanske valde mellan en hyresrätt och en bostadsrätt i dag inte har det valet utan är tvungen att köpa en bostadsrätt, för det finns helt enkelt inget att hyra. Och då blir det fler om varje objekt, säger Anders Torstensson.

Priserna har tagit fart också utanför storstäderna. Städer som där priserna tidigare varit låga som till exempel Ale, Örnsköldsvik, Köping och Nässjö har haft prisökningar med mer än 50 procent de senaste tre åren och i flera fall betydligt mer än så, visar Boolis siffror.

Göran Cars, professor i stadsbyggnad på Kungliga Tekniska Högskolan KTH i Stockholm säger att bostadsbrist och befolkningsökningen är viktiga förklaring till prisökningarna i de mindre orterna, men också att fler än tidigare pendlar.

– Antalet människor som pendlar över kommungränsen bor i en kommun och jobbar i en annan, den andelen ökar. Och det gör den tack vara att vi har fått förbättrad infrastruktur, säger Göran Cars.

– Tar du Stockholm, Göteborg och Malmö så har ju priserna ökat något exceptionellt på både villor och bostadsrätter. Och det innebär att många överväger att flytta till en mindre ort, pendlar in och får en mycket lägre boendekostnad, fortsätter han.

Frågan är om det är på väg att skapas en bostadsbubbla i mindre kommuner med stora prisökningar.

– Vi har en befolkningsökning i det här landet och vi har en mycket stor brist på bostäder, så jag tror inte att en bubbla i de här mindre orterna är någon risk. Man ska komma ihåg att även om priserna ökar snabbt här så är det från relativt sätt mycket låga nivåer.