Näsan kanske skyddar oss från sjukdom

1:30 min

Kan vi upptäcka sjukdom med hjälp av näsan och hjärnan? Ett forskningsprojekt vid Karolinska institutet tyder på det.

Det är inte särskilt kul att vara sjuk, men rent evolutionärt har även smittsamma infektionssjukdomar resulterat i dödsfall.

Att tidigt kunna upptäcka sjuka människor omkring sig skulle därför kunna vara en väl utvecklad talang hos oss människor, menar forskaren Mats Olsson, professor i experimentell psykologi vid Karolinska institutet.

– Det verkar ju rimligt att vi vore bra på det här, för det är väldigt kostsamt att vara sjuk, säger han.

För att testa sin teori gav forskarna drygt 20 fullt friska människor en spruta med ett endotoxin, ett slags bakterierester, så att deras immunförsvar triggades igång.

– Man får någon grads feber, känner sig lite hängig och får ont i lederna. Precis som om man är på väg att få influensan, förklarar Mats Olsson.

Forskarna fotograferade sedan försökspersonerna och samlade in kroppslukt från t-tröjor, både när de var friska och några timmar efter att de blivit experimentellt sjuka.

Därefter lät de andra människor lukta på tröjorna och se foton på personerna, samtidigt som de låg i en magnetkamera. De fick också frågan hur gärna de skulle vilja umgås med de olika försökspersonerna.

– Då kan vi observera att människor gillar de sjuka mindre.

Det här antyder att någonting i vårt ansiktsuttryck och vår kroppsdoft redan efter några timmar avslöjar att vi är sjuka och att man bör hålla sig undan, menar Mats Olsson.

För trots att de iakttagande personerna inte direkt kunde känna någon doftskillnad hände det saker i hjärnan när de såg de experimentellt sjuka individerna.

Insula, ett område i hjärnan som bland annat förknippas med känslan av äckel, aktiverades.

– Det är intressant för man tror att äckel är en känsla som utvecklats just för att vi ska hålla oss friska.

Referens: Regenbogen et al, 2017. Behavioral and neural correlates to multisensory detection of sick humans. PNAS. Doi: 10.1037/pnas.1617357114)