Stora protester mot avverkningar av urskog i Polen

1:36 min

I dag demonstrerar Krakows invånare mot avverkningen av urskogen Puszcza Bialowieska i Polen, på gränsen mot Vitryssland. Den senaste månaden har invånare i 16 polska städer demonstrerat för att bevara urskogen.

Området betecknas som den sista ursprungliga skogen på den europeiska kontinenten och har en stor population av vilda djur, en unik flora och åtskilliga rödlistade fågelarter.

Invånare i 16 polska städer har under den senaste månaden protesterat mot avverkningarna av urskogen Puszcza Bialowieska i Polen. I kväll är det Krakows tur där tusentals demonstranter samlas till en fredlig demonstration.

– Protesterna är en form av motstånd mot regeringens politik för att bevara urskogen Puszcza Bialowieska, som är den största naturskatten i Polen, säger Magda Masterniak från Warszawa som är med och protesterar.

Madga Masterniak berättar att de som protesterar är polacker i alla åldrar från småbarnsföräldrar till pensionärer. Och att motståndsrörelsen blivit ännu större efter miljöministerns Jan Szyszkos utspel i det polska parlamentet Sejm, för några dagar sedan, då han sade att urskogen felaktigt blivit inskriven på Unescos världsarvlista.

Ministern menar att området har på flera ställen både varit bebott och avverkat, något som miljörörelsen i Polen menar visserligen stämmer, men att det hände för hundratals år sedan och sedan dess har skogen haft en naturlig återväxt.

Just nu arbetar fyra skogsmaskiner med att hugga ner träd i den uråldriga skogen samtidigt som miljöaktivister försöker blockera maskinerna. Polens miljöminister Jan Szyszko försvarar avverkningarna med att säga att skogen behöver rensas från skadeinsekten granbarkborre.

Men ekologer och miljöaktivister ser det som ett sätt för den polska staten att få in pengar genom försäljning av virke. Flera polska städer planerar demonstrationer och i dag anslöt även London till protesterna.