Volvo Cars ska bara tillverka bilar med elmotor

1:24 min

Volvo Cars har meddelat att alla nya Volvo-bilar som lanseras från och med 2019 kommer att vara utrustade med elmotor.

Det handlar om både hybrider och rena elbilar.

Volvo skriver i ett pressmeddelande att det är ett historiskt beslut då det innebär att man inte längre kommer att tillverka bilar som endast är utrustade med förbränningsmotor.

Volvos vd Håkan Samuelsson har för bara några år sedan varit tveksam till att biltillverkaren skulle satsa på elbilar, men har nu ändrat sig helt. Förklaringen är efterfrågan.

– Det viktigaste skälet är att vi reagerar på att våra kunder efterfrågar rena elbilar, säger Håkan Samuelsson till Ekot.

 

Den nya inriktningen är naturligtvis ingen nyhet internt i Volvo Cars, men Håkan Samuelsson menar att det är viktigt att vara tydlig med den här typen av satsningar i god tid även i offentligheten.

– Det gäller att signalera för aktörer att det är en ny marknad, till exempel gentemot batteritillverkare. Vi vill gärna att fler investerar i batteritillverkning då vi behöver kapacitet och konkurrens. Detsamma gäller laddinfrastrukturen.

Finns det inte risk att ni tar er vatten över huvudet med tanke på att man inte vet hur elbilsmarknaden utvecklas framöver?

– Alla beslut är behäftade med risker, men jag är övertygad om att det skulle vara ännu större risk att hålla kvar vid förbränningsmetoder, säger Håkan Samuelsson.

Närings- och innovationsminster Mikael Damberg tror att beskedet från Volvo Cars har betydelse för jobben i industrin i framtiden.

– Det är ytterligare ett tecken på att Sverige blir bas för elbilsutvecklingen. Bara för några veckor sedan kom Geely besked om att de bygger ett innovationscenter i Göteborg, säger han.

Volvo Cars kommer att lansera fem renodlade elbilar mellan åren 2019 och 2021. 

Bilmodellerna som endast är utrustade med förbränningsmotor kommer att fasas ut uppger Volvo. Det är oklart när Volvo ska sluta tillverka de modellerna.

– Volvo Cars har uppgett att man planerar att sälja totalt 1 miljon elektrifierade bilar till år 2025. Vi sa så för att vi menar det. Och det här är hur vi ska nå det målet, säger Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande.

Alla stora biltillverkare satsar just nu många miljarder på eldrift, men det Volvo gör nu är en av de mest offensiva satsningar i branschen. Bara företag som amerikanska Tesla, som enbart satsar på rena elbilar, slår Volvo.

– Självklart välkomnar gröna bilister beskedet men jag höll på att ramla av stolen när jag hörde det här, säger en förvånad Martin Prieto Beaulieu, talesperson för Gröna Bilister. 

– Jag tror att det är oerhört viktigt med tanke på att Volvo säljer mycket bilar i Sverige, så jag tror att det här kanske är någon form av game-changer.  

Volvo ägs av kinesiska Geely, har nu drygt 30 000 anställda och har bland annat tillverkning i Torslanda i Göteborg och i Kina.