Vackra bilder av Norrland

Storslagen Norrlandsromantik genom Ewas optik

5:01 min

Du har säkert sett hennes storslagna fotografier på nätet. Möt personen bakom de vackra Norrlandsbilderna – Ewa Nilsson från Lycksele.

Ewa Nilsson från Lycksele har varit bildintresserad sen barndomen, men fotointresset tog fart på riktigt för sju år sen, när hon köpte sin första systemkamera.

– Jag är en natursjäl och vistas väldigt mycket ute tillsammans med min hund. Det är det här med att kunna fånga det här magiska ljuset, eller dimman när älvorna dansar, säger hon.

Hon tycker även att det är spännande när hon väntar på den perfekta stämningen.

– Det är mycket känslor när man är ute, jag får tårar ibland. Det blir överväldigande ibland med det här vackra och då blir jag rörd.

– Det är ju det här att kunna fånga själen i naturen helt enkelt och även det här med att inspirera andra, det ger oerhört mycket.

Ewa Nilsson har en egen Facebook-sida som heter ”Lappland Photo” och hennes bilder har också synts mycket i Facebook-gruppen ”Norrland. Ett eget land” som har hundratusentals ”gillare”.

– Det är verkligen jättetrevligt. Jag är ödmjukt tacksam för det.

– Jag försöker förmedla stämningar, jag känner stämningar och så. Jag är glad att folk känner någonting när de ser mina bilder.

Ewa Nilssons ögon dras ständigt till omgivningar. Blicken fångas av någonting vackert; det kan vara en spegling i vattnet eller vackra träd. Hon har alltid kameran med sig när hon är ute.

– Jag brukar säga att jag fotar med hjärtat. Det jag ser genom min lins väcker mycket känslor i mig.

Hur fotar man med hjärtat?

– Det är svårt att beskriva, men för mig är det så att jag trycker av när jag känner någonting. Sen måste man tänka lite på komposition.

Har du något ställe som du skulle vilja fota på som du inte har varit till än?

– Då svarar jag Höga kusten på det. Jag har faktiskt aldrig varit och fotat där, men jag har funderat på om jag ska ta mig dit i sommar.

– Jag har varit där förut och vet hur vackert det är där. Väldigt storslaget och dramatiskt tycker jag, säger Ewa Nilsson.