Forskning öppnar för skräddarsytt vaccin mot malignt melanom

1:12 min

Två internationella forskarlag har nu visat att det går att göra skräddarsydda vaccin mot hudcancerformen malignt melanom. Men vaccinet ges först när cancern har bildats.

Det handlar alltså inte om ett vaccin som går att ta i förväg för att skydda sig mot sjukdom. Att det ändå kallas vaccin beror på att det sätter i gång kroppens eget immunförsvar. Med hjälp av vaccinet  börjar immunförsvaret att bekämpa cancern.

– De är mycket spännande. Idéerna har funnits länge, men tidigare hade man inte tekniken att kunna gå igenom hela arvsmassan på en tumör och förstå vad det är som ska attackeras, säger Ola Winqvist, professor i immunologi på Karolinska institutet och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Forskarlagen har kartlagt arvsmassan hos enskilda individers tumörer, och även undersökt hur blodkropparna har försvarat sig mot cancern. Därefter skapas ett slags vaccin för att aktivera immunförsvaret ännu mer så att det kan angripa tumörerna.

Olika metoder har använts för att föra in vaccinet, antingen genom en spruta i huden eller via ultraljud i lymfkörtlarna. Det har testats på sex personer i USA och 13 personer i Tyskland.

Förutom malignt melanom skulle även andra cancrar som muterar, alltså förändras snabbt, ha nytta av en liknande behandling, menar Ola Winqvist. Det skulle exempelvis kunna handla om njurcancer och cancer i urinblåsan.

Men Ola Winqvist tror inte att det blir någon allena saliggörande behandling, utan snarare ett komplement till andra olika cancerbehandlingar.

– Det här skulle kunna säkra att man har ett bra immunsvar mot tumören som är specifikt just för patientens egna tumör.

Ett dilemma är att idéerna kring det här främst finns inom universitet, och att läkemedelsbolagen kan uppleva det som en konkurrens till nyligen framtagna behandlingar inom området.

Referens: Patrick A. Ott et al "An immunogenic personal neoantigen vaccine for patients with melanoma" 5 July Nature 2017 doi:10.1038/nature22991

Ugur Sahin et al "Personalized RNA mutanome vaccines mobilize poly-specific therapeutic immunity against cancer" 5 July 2017, doi:10.1038/nature23003