Migrationsministern: Överfarterna till Italien måste stoppas

1:04 min

I dag möts EU:s migrationsministrar i Tallinn i Estland för att diskutera flyktingkrisen i Italien.

– De här överfarterna från Libyen till Italien måste stoppas, det kan inte fortsätta så. Vi har hundratals, tusentals, människor som drunknar på vägen. Vi har människor som utnyttjas helt skamlöst utav människosmugglarna. Det kan man bara stoppa i samarbete med de libyska myndigheterna, säger Sveriges migrationsminister Morgan Johanson (S).

EU vill kraftigt öka stödet till den libyska kustbevakningen så att migranter kan plockas upp på libyskt vatten och föras tillbaka till Libyen.

En annan omstridd fråga på mötet här i dag är Italiens krav på en uppförandekod för de frivilligorganisationer som har räddningsfartyg i Medelhavet. De svarar i dag för en tredjedel av alla räddningsinsatser. 

Italien vill förbjuda dem att operera på libyskt vatten, att ha telefonkontakt med smugglare och att använda strålkastare nattetid för att upptäcka båtar, eftersom det skulle underlätta för smugglarna.

– Det är klart att det kan ju finnas en gräns där samarbetet mellan de här frivillighetsorganisationerna och människosmugglarna har gått så långt där man hjälper människosmugglarna på ett sätt som inte är legitimt.

– Jag vill gärna se hur Italien har lagt upp de förslag som finns innan jag uttalar mig om dessa, säger migrationsministern.