Fler flyr från USA till Kanada för att söka asyl

1:56 min

I Kanada har man under de senaste månaderna sett ett kraftigt ökat antal människor som olagligt tar sig över gränsen från USA för att söka asyl. Vår utsände reste dit.

Hör ett längre reportage i P1-morgon

– Hallå, ropar poliserna till de två männen som just stigit ur en bil på den amerikanska sidan av den obevakade gränsövergången, ni får inte ta er in den här vägen. Det är olagligt, ni kommer att arresteras.

Men männen går ändå den korta stigen mellan USA och Kanada, och grips. Samtidigt som de får handfängsel frågar jag varför de kommit till Kanada.

– Vi var förföljda i vårt land säger den ene av de två, som berättar att han är från Haiti. Vi var tvungna att fly från USA för att kunna komma hit till Kanada och söka skydd.

De båda sätts i varsin polisbil och körs iväg.

Den kanadensiska polisens talesperson Camille Habel berättar att man sett en kraftig ökning av människor som tar sig över den här vägen, från mindre än 250 personer i januari, till nära 700 i april och knappt 600 i maj.

– Vi ser människor från många olika länder, det har spritt sig på sociala medier, berättar Habel.

Immigrationsadvokaten Stephanie Valois berättar att Kanada och USA har ett avtal om att de båda är säkra länder och att asyl ska prövas i det första land man kommer till.

– Men om man tar sig över gränsen till Kanada på irreguljär väg så prövas ens asyl ändå här.

Valet av Donald Trump har bidragit till att fler människor söker skydd den här vägen.  

– Det verkar kopplat till valet i USA och i synnerhet reseförbudet, säger immigrationsadvokaten Stephanie Valois.