Hårt tryck mot den ryske oppositionspolitikern Navalnyjs kampanj

2:15 min

I Moskva har polisen tagit över och åtminstone för tillfället stängt högkvarteret som tillhör oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och beslagtagit tidningar och flygblad.

Liknande saker har skett i flera ryska städer där Navalnyj startat kampanjstaber inför presidentvalet nästa år.

– Vi hade väntat oss att man skulle beslagta kampanjmaterial men inte att man skulle stänga några av våra lokaler, säger Ruslan Sjaj-vedinov, Navalnyjs presstalesman som just nu är i staden Orenburg för att öppna ett kampanjhögkvarter där.

Han sätter polisaktionerna i samband med att Navalnyjs rörelse tänkt genomföra en större propagandaaktion i helgen.

I 30 städer har tidningar och flygblad beslagtagits med argumentet att de misstänks vara extremistiska, något som Sjaj-vedinov säger är löjligt.

– Innehållet är bara om att Navalnyj bör väljas till president nästa år. Polisinsatserna kommer inte att påverka de planerade aktionerna under helgen, säger han.

Att Navalnyjkampanjen är under hårt tryck märker man också i Orenburg, en stad söder om Uralbergen, där det ska vara upptaktsmöte för hans valarbetare. För att komma in i möteslokalen måste de passera förbi en samling arga demonstranter, många av dem i militäruniform.

– Vi vill inte ha någon Majdanrevolution som i Ukraina, skanderar de.

Ett tag blir det ganska hett och Navalnyjanhängarna, de flesta unga, beskylls för att vara USA-agenter.

När upptaktsmötet börjar drar sig dock demonstranterna tillbaka och något allvarligare tillbud blir det inte. Men Ruslan Ismagilov menar att sådana demonstrationer ändå har effekt.

– Det här är inte riktat mot oss utan mot dem som kanske skulle vilja ansluta sig till oss. När de ser sådant här på TV blir de rädda, säger Ismagilov.