Asylstafetten vandrar genom Kalmar län – vill prata med människor

3:14 min

För femte året i rad vandrar en grupp asylsökande från Malmö upp genom Sverige för en humanare asylpolitik. I år är målet att nå Öland Roots, idag kommer de till Bergkvara.

"Murarna ska falla, aldrig ger vi upp, vi blir ett träd med djupa rötter..."

Sången ljuder mellan träden när gänget dyker upp längs vägen intill E22 vid Järnsida söder om Bergkvara. Just nu är de en grupp på 25 personer som rör sig upp mot Kalmar och Öland.

Årets Asylstafett startade i Malmö den 17 juni och målet är att komma till Stora Frö på onsdag den 12 juli.

Det blir ett par dagars paus på slutet. På måndag ska de försöka ordna en manifestation tillsammans med kalmarborna. Några av dem spelar en teaterföreställning också, som ska visas på Öland Roots.

Pratar med människor

Sedan starten 2013 har Asylstafetten bland annat gått till Almedalsveckan i Visby, till Stockholm och Göteborg. Syftet med vandringen, som man kan gå med i vilka sträckor man vill, är att samtala med människor längs vägen om den värld vi vill leva i.

Årets deltagare har mött alla sorter människor och de lyckades dessutom pricka in statsminister Stefan Löfven på Hasslö i Blekinge i måndags.

Målet är en human flyktingpolitik med kortare väntetider och öppna gränser och att samtidigt visa solidaritet med människor som fortfarande är på flykt.

– Vi hoppas de vi pratar med och de vi berättar vår historia för, vi hoppas de ändrar sig och försöker påverka politiken. Vi kämpar för det, säger Zeus Azad, som har varit med i fyra år nu och som är den som leder sången.

Jag får inte gå i skola. Jag har väntat på svar från Migrationsverket i ett år och åtta månader.

Det är mest unga män från Afghanistan som går med den här gången, unga pojkar som vill berätta om rädslan för att inte få stanna i Sverige. Om besvikelsen över att de varken har några rättigheter här eller i sitt hemland. Om kamrater som har valt att ta sitt liv. 

Ali Haidari har fått många vänner och chans att lära sig svenska längs vägen.

– Jag får inte gå i skola. Jag har väntat på svar från Migrationsverket i ett år och åtta månader, berättar han.

Många vill hjälpa längs vägen

Många hjälper dem med boende och mat på vägen. I Skubbebo fick de mat och husrum hos en generös kvinna, och via sociala medier har de lyckats få hjälp med skjuts över Ölandsbron nästa vecka. I natt ska de bo i Bergkvara. Men var är hemligt eftersom de riskerar att möta hat också.

– Vi har ju många som är negativt inställda mot asylsökande och av den anledningen håller vi på det, berättar Andreas Mårtensson, en av de som planerar och samordnar Asylstafetten.

Men den som vill möta upp och hjälpa till hittar dem bland annat via Facebook.